Ενότητα Εργασίας 3

  • Παραγωγή βιομάζας από επιλεγμένα στελέχη φυτοπλαγκτόν και η ανάπτυξη ήπιων φιλικών περιβαλλοντικά μεθόδων για την εκχύλιση και το χαρακτηρισμό καλλυντικοτεχνικών κλασμάτων (ενεργοί πολυσακχαρίτες και εξωπολυσακχαρίτες, αντιοξειδωτικά, έλαια, ένζυμα) με την εφαρμογή τόσο κλασικών βιοχημικών όσο και σύγχρονων -ομικών τεχνολογιών

Μελετήθηκαν διεξοδικά διάφορες μέθοδοι εκχύλισης (ποικίλες μέθοδοι κυτταρικής διάρρηξης και διάφοροι διαλύτες) ούτως ώστε να αναπτυχθεί νέο πρωτόκολλο που να είναι ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον και με υψηλή απόδοση.
Επίσης, για τα απομονωμένα στελέχη πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του αντιοξειδωτικού δυναμικού τους με τη μέθοδο προσδιορισμού αναγωγικής δράσης-FRAP (Ferric Reducing Activity Power), προσδιορισμός των ολικών φαινολικών ενώσεων με τη δοκιμασία συνολικής περιεκτικότητας φαινολικών με αντιδραστήριο Folin- Ciocalteu καθώς και προσδιορισμός των ολικών φλαβονοειδών. Προκειμένου να χαρακτηριστούν οι καλλυντικοτεχνικές δράσεις επιλεγμένων εκχυλισμάτων, αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της ενεργότητας τυροσινάσης και ελαστάσης.
Για το σύνολο των απομονωμένων στελεχών προσδιορίστηκε το μεταβολικό τους προφίλ με τη μέθοδο GC-MS καθώς και η περιεκτικότητα τους σε ολικά λιπαρά. Ο χαρακτηρισμός ολοκληρώθηκε με τη μελέτη των παραγόμενων από τα μικροφύκη πολυσακχαριτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *