Ενότητα Εργασίας 2

  • Χαρακτηρισμός και ταξινόμηση των απομονωμένων στελεχών τόσο με παραδοσιακές όσο και με σύγχρονες μοριακές μεθόδους ταξινομικής.

Στα πλαίσια της δεύτερης ενότητας εργασίας πραγματοποιήθηκε βιοκινητική ανάλυση με προσδιορισμό των καμπυλών ανάπτυξης των απομονωμένων στελεχών. Συνολικά, όλα τα απομονωμένα στελέχη παρουσιάζουν υψηλό καλλιεργητικό δυναμικό και είναι άρα υποψήφια για παραγωγική εκμετάλλευση εμπορικού επιπέδου. Προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα οι παρακάτω βιοκινητικοί δείκτες: μmax: ειδικός ρυθμός αύξησης, CDW: κυτταρικό ξηρό βάρος, Νt max: Μέγιστη πυκνότητα κυττάρων, Yc: κυτταρική πυκνότητα, Pc: παραγωγικότητα κυττάρων, Xt max: Μέγιστη πυκνότητα βιομάζας Yb: κυτταρική πυκνότητα, Pb: παραγωγικότητα βιομάζας.

Επίσης προσδιορίστηκε η περιεκτικότητα των κυττάρων στις φωτοσυνθετικές χρωστικές Chla, Chlb, Chlc και καροτενοειδή, καθώς και τα ολικά λιπίδια και η περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτή πρωτεΐνη των υπό εξέταση στελεχών.  Επιπλέον, προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα των μικροφυκών με τη μέθοδο FRAP αλλά και η περιεκτικότητα τους σε ολικά φαινολικά και φλαβονοειδή.

Για την μορφολογική περιγραφή και ταυτοποίηση ή και νέας ταξινόμησης σε περίπτωση νέου είδους χρησιμοποιήθηκαν αρχικά η φωτονική και η ηλεκτρονική μικροσκοπία. Στη συνέχεια ακολούθησε απομόνωση DNA και αλληλούχιση Sanger για τις περιοχές 18s, RBCL, ITS και TufA. Οι αλληλουχίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τη μοριακή ταξινόμηση των νέων στελεχών και την κατασκευή φυλογενετικών δένδρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *